Wednesday, January 27, 2010

စကားေျပာျခင္းအႏုပညာ

ေနေရာင္ျခည္မ်ားေၾကာင္႔ ထိုေန႔က ရာသီဥတု သည္ ပူပူေႏြးေႏြး ၾကည္ၾကည္လင္လင္ ႏွင္႔ သာသာယာယာ ရွိလွသည္။ အိမ္သို႔ အလည္လာေသာ ဧည္႕သည္မ်ားႏွင္႔ အတူ ကၽြႏု္ပ္သည္ ဗ်စ္ရည္ကိုစုပ္ရင္း ေရာက္တတ္ရာရာ စကားမ်ားကို ဝိုင္းဖဲြ႔ေျပာဆိုေနၾကသည္။ မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ ကေတာ႔ တခုခုကို ေၾကာ္ေလွာ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ရင္း တခ်က္တခ်က္ ဝင္ကာေျပာသည္။

က်ေနာ္သည္ စကားကို သိုင္းသိုင္းဝုိင္းဝိုင္း ဖဲြ႕ႏဲြ႕ေျပာေလ႔မရွိပဲ၊ လို တို ရွင္း ေျပာလိုသူ ျဖစ္သည္။ ေၾကာ္ေလွာ္ေနေသာ မိတ္ေဆြကမူ တခုခုအေၾကာင္း ေျပာလွ်င္ ဗာရာဏသီခ်ဲ႕ ေျပာတတ္သူျဖစ္သည္။ ထိုသို႔ ေရာက္တတ္ရာရာ ေျပာေနရင္းျဖင္႔ ဧည္႕သည္မ်ားက မိတ္ေဆြအား ဘာေၾကာ္ေနတာလဲ ဟုေမးၾကသည္။

မိတ္ေဆြေၾကာ္ေနသည္မွာ “ေတာ္တီးလာ” ဟုအမည္ရေသာ စပိန္ၾကက္ဥေၾကာ္ျဖစ္သည္။ က်ေနာ္႔ အလိုအတိုင္းဆိုလွ်င္ နာမည္ကို ခ်က္ျခင္း ေျပာလိုက္မိၿပီး၊ ၾကက္ဥေၾကာ္ ဟုနာမည္ၾကားၿပီး ဘယ္သူကမွစိတ္ဝင္တစား ထပ္ေမးေတာ႔မည္မဟုတ္။ မိတ္ေဆြကမူ နာမည္ကို ခ်က္ျခင္းမေျပာ။ ဟင္း စတင္ ေပါက္ဖြားရာ ႏုိင္ငံသည္ စပိန္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ထိုႏုိင္ငံတြင္ အစားမ်ားေသာဟင္းတခုျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဘယ္၍ဘယ္ပံုေၾကာ္ရေၾကာင္း၊ ရွည္ရွည္ေဝးေဝး ခ်ဲ႕၍္ေျပာသည္။ ဧည္႕သည္မ်ားမွာလည္း နားေထာင္ ရင္း မိတ္ေဆြ၏ဟင္းကို စိတ္ဝင္စားလာၾကသည္။ ထိုင္ၿပီးနားေထာင္ေနရာက ထၾကည္႕ၾကတဲ႔ အဆင္႔ထိျဖစ္လာၿပီး၊ ေၾကာ္ေနရာ မီးဖိုနံေဘး ေရာက္ကုန္ၾကသည္။ ဝိုင္းမွာေတာ႔ က်ေနာ္ တေယာက္တည္း တိတ္ဆိတ္စြာ ဗ်စ္ရည္ ကိုစုပ္ရင္း က်န္ခဲ႔ေတာ႔သည္။

3 comments:

shwezinu said...

ေျပာတတ္ေတာ႔လည္း အႏုပညာေပါ႔
ေနာက္ဆံုးေတာ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ ပါဘဲ

emodoll said...

ဟားဟား.. ၾကက္ဥေၾကာ္က ဘာမ်ားဆန္းဆန္းေၾကာ္ေနလို႔လဲ... ဒါနဲ႔ မသိလို႔ေနာ္.. ဗ်စ္ရည္ဆိုတာ ဘာလဲဟင္

ေယာနက္သန္ said...

ဗ်စ္ရည္ဆိုတာ ဘီယာကို ရည္ၫႊန္းတာပါ။

Post a Comment

ေျခရာေလးမ်ား ခ်န္ကာထားခဲ႔ပါ

 
Creative Commons License
This work by http://yawnetthan.blogspot.com is licensed under a Creative Commons Attribution-Non-Commercial-No Derivative Works 2.0 UK: England & Wales License.